ΤΡΟΧΑΙΑ
Το δικηγορικό γραφείο μας” παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ζητήματα που σχετίζονται με αυτοκινητικές διαφορές, δηλαδή με διαφορές που αφορούν απαιτήσεις αποζημίωσης οποιαδήποτε μορφής για ζημιές που προήλθαν από τη λειτουργία του αυτοκινήτου μεταξύ των δικαιούχων ή των διαδόχων τους καθώς και εκείνων που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν αποζημίωση ή των διαδόχων τους , όπως και απαιτήσεις από σύμβαση ασφάλισης αυτοκινήτου μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών και των ασφαλισμένων ή των διαδόχων τους.
Ειδικότερα το γραφείο μας αναλαμβάνει :
I) Αποκατάσταση υλικών ζημιών
Κατά τη διάρκεια αυτοκινητικού ατυχήματος είναι δυνατόν να προκληθούν υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο ή σε πράγματα που βρίσκονται σε αυτό, οπότε αναλόγως του είδους και της έκτασης της βλάβης ,μπορεί να γίνει λόγος για μερική βλάβη ή για καθολική καταστροφή του αυτοκινήτου.
Σε κάθε περίπτωση, είτε επί ολικής καταστροφής είτε επί μερικής βλάβης η υποχρέωση προς αποκατάσταση της ζημίας περιλαμβάνει: α) την θετική ζημία, δηλαδή τη μείωση της υπάρχουσας περιουσίας β) την αποθετική ζημία ή διαφυγόν κέρδος, όταν δηλαδή παρεμποδίζεται η αύξηση της περιουσίας η οποία θα επερχόταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, χωρίς το ζημιογόνο γεγονός (λ.χ. στέρηση στο μέλλον εισοδημάτων του από την εργασία του). γ) χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, τη μη αποτιμητή σε χρήμα ζημία που υφίσταται το πρόσωπο από την προσβολή σε προστατευόμενα από το νόμο έννομα αγαθά του ( λ.χ. ζωή, σωματική ακεραιότητα) κατά το 932 ΑΚ.
Σε περίπτωση μερικής καταστροφής ή βλάβης του αυτοκινήτου που μπορεί να αποκατασταθεί, η θετική ζημία του ιδιοκτήτη συνίσταται στο ποσό της δαπάνης που απαιτείται για την αποκατάστασή της και επαναφορά του πράγματος στην πριν από το ατύχημα κατάσταση υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει την πριν από το ατύχημα αξία του αυτοκινήτου. Επί μερικής βλάβης δηλαδή ενός αυτοκινήτου, η αποζημίωση περιλαμβάνει τις δαπάνες για την αγορά ανταλλακτικών και τις εργασίες επισκευής του βλαβέντος αυτοκινήτου, καθώς και τη δαπάνη του ΦΠΑ που αναλογεί στις παραπάνω δαπάνες.
Σε περίπτωση καθολικής καταστροφής του αυτοκινήτου, όπου τεχνικά δεν είναι πλέον δυνατή η αποκατάστασή των βλαβών, ο ζημιωθείς δικαιούται να ζητήσει την αξία του καταστραφέντος πράγματος, την αξία δηλαδή που αυτό είχε πριν από την επέλευση της ζημίας, τη ζημία από τη στέρηση χρήσεως (διαφυγόν κέρδος) ενώ μπορεί να ζητήσει και τόκους επί του ποσού του διαφυγόντος κέρδους.
ΙΙ) Αποζημίωση συνεπεία προσβολής σώματος ή της υγείας
Σε περίπτωση βλάβης του σώματος ή της υγείας προσώπου η αποζημίωση περιλαμβάνει την επελθούσα ζημία, τα νοσήλια καθώς και τυχόν μελλοντικές στερήσεις ή διαρκείς δαπάνες. (ΑΚ 929).
Η επελθούσα ζημία αναφέρεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ βλάβης του σώματος ή της υγείας και της άσκησης της αγωγής, μπορεί να είναι θετική ή αποθετική, υπό τον όρο φυσικά ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του ατυχήματος και της αντίστοιχης ζημίας.
Τα νοσήλια έχουν ευρύ περιεχόμενο και περιλαμβάνουν τις δαπάνες αγοράς φαρμάκων , αμοιβής ιατρού, παραμονής στο νοσοκομείο ή στην κλινική, λήψης ειδικής βελτιωμένης διατροφής, έξοδα μετακίνησης κ.λ.π. Πάντως, τη σκοπιμότητα εφαρμογής μιας συγκεκριμένης θεραπείας οφείλει να επικαλεστεί και να αποδείξει ο παθών.
Μελλοντικές στερήσεις είναι κάθε μελλοντική ζημία που υφίσταται ο ζημιωθείς στην επαγγελματική και οικονομική του δραστηριότητα, επειδή εξαιτίας του ατυχήματος μειώθηκε η δύναμη για εργασία και η ικανότητα κτήσης των εισοδημάτων του.
Επιπλέον, η ανάγκη αποκατάστασης των συνεπειών της σωματικής βλάβης επιβάλει την πραγματοποίηση ορισμένων διαρκών και επαναλαμβανόμενων δαπανών όπως η δαπάνη εκτέλεσης μιας επιβαλλόμενης πλαστικής εγχείρισης για την διόρθωση ουλών στο πρόσωπο εξαιτίας του ατυχήματος
Φυσικά, παράλληλα με την αγωγή αποζημίωσης μπορεί να σωρευτεί και αίτημα χρηματικής ικανοποίησης λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη ο παθών (ΑΚ 932).
ΙΙΙ) Αποζημίωση συνεπεία θανάτωσης προσώπου
Σε περίπτωση θανάτωσης προσώπου ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλει τα νοσήλια και τα έξοδα κηδείας σε εκείνον που κατά το νόμο βαρύνεται με αυτά, όπως και να αποζημιώσει εκείνον που κατά το νόμο είχε δικαίωμα να απαιτεί από το θύμα διατροφή ή παροχή υπηρεσιών (ΑΚ 928). Έτσι επί θανάτωσης προσώπου, οι δικαιούχοι κατά το νόμο (γονείς, σύζυγος, τέκνα) μπορούν να ζητήσουν:
1) Αποζημίωση για στέρηση διατροφής ή υπηρεσιών, νοσήλια, έξοδα κηδείας
2) Χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν εξαιτίας θανάτου.
Υποχρεωτική ασφάλιση ευθύνης από αυτοκινητικά ατυχήματα
κατά το Ν. 489/1976
Ο Ν. 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης, ρυθμίζει την έναντι τρίτων ζημιούμενων προσώπων αστική ευθύνη του ασφαλιστή από ζημιές που προκαλούνται από το ασφαλισμένο αυτοκίνητο. Βάσει της άνω ρύθμισης, ο ζημιωθείς τρίτος δύναται να απαιτήσει αποζημίωση για το ατύχημα στρεφόμενος κατά του ασφαλιστή εναντίον του οποίου μπορεί να εγείρει σχετική αγωγή.
Η ευθεία ή άμεση αυτή αξίωση του ζημιωθέντος κατά του ασφαλιστή δεν καταργεί βέβαια την προσωπική ευθύνη την οποία υπέχει έναντι του τρίτου ο ασφαλισμένος ως κύριος, κάτοχος ή οδηγός του ζημιογόνου αυτοκινήτου.
IV) Ευθύνη Επικουρικού Κεφαλαίου
Το Επικουρικό Κεφάλαιο αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και είναι ασφαλιστής με την ευρεία έννοια του όρου (άρθρο 1 περ. δ του Ν. 489/1976). Το Ε.Κ. είναι επιφορτισμένο με το βάρος της καταβολής της αποζημίωσης σε περίπτωση αστικής ευθύνης από αυτοκινητικό ατύχημα στις ακόλουθες περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις (άρθρο 19 Ν. 489/1976):
α) αν το πρόσωπο που υπέχει ευθύνη για το ατύχημα είναι άγνωστο
β) αν το ατύχημα προκλήθηκε από ανασφάλιστο αυτοκίνητο
γ) αν πτώχευσε ο ασφαλιστής, ανακλήθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας του ασφαλιστή ή απέβη άκαρπη η σε βάρος του εκτέλεση
V) Ασφαλιστικά μέτρα για προσωρινή επιδίκαση απαιτήσεων (άρθρο 728 παρ. 1ΚΠολΔ)
Σε περίπτωση που υπάρχει αξίωση αποζημίωσης για τη μείωση ή απώλεια εργασίας λόγω τραυματισμού ή προσβολής με οποιονδήποτε τρόπο της υγείας ενός προσώπου από οποιαδήποτε αρρώστια, καθώς και των εξόδων θεραπείας και ανάρρωσης, δικαιούται ο παθών να ζητήσει την προσωρινή επιδίκαση των αξιώσεών του με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει δικαίωμα αποζημίωσης, λόγω θανάτωσης κάποιου προσώπου υπέρ των προσώπων εκείνων που το θανατωθέν πρόσωπο είχε υποχρέωση από το νόμο να διατρέφει, τα τελευταία (δικαιούμενα) πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν την προσωρινή επιδίκαση διατροφής (άρθρο 728 παρ. 1 περ. στΚΠολΔ).
VI) Παράσταση ενώπιον Ποινικών Δικαστηρίων
Αναλαμβάνουμε την υπεράσπιση σας σ' όλα τα ποινικά δικαστήρια μέχρι τον Άρειο Πάγο.
Όσα πρέπει να ξέρετε αν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα
Τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα αποτελούν πραγματική μάστιγα. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε σε μια σειρά περιπτώσεων. Η ασφάλιση της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από την κυκλοφορία οχημάτων, είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ασφάλισης στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές γνωρίζουν ελάχιστα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ενώ διάφορες φήμες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, συμβάλουν στην παραπληροφόρηση και στη περαιτέρω συσκότιση του θέματος. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι καταναλωτές:
Υποχρεωτικές καλύψεις: Η ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες τροχοφόρων οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, γεωργικών ελκυστήρων κλπ) να ασφαλίζονται για την αστική τους ευθύνη έναντι τρίτων από ατυχήματα που θα προκληθούν από τα οχήματα τους. Δηλαδή ασφαλιζόμαστε υποχρεωτικά για την περίπτωση που θα προκληθεί από υπαιτιότητα μας κάποιο ατύχημα, οπότε η ασφαλιστική μας εταιρεία θα αποζημιώσει τον αναίτιο τρίτο εμπλεκόμενο. Σήμερα, το όριο ευθύνης των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχεται για τις Σωματικές Βλάβες σε 750.000 € ανά θύμα και για τις Υλικές Ζημιές σε 750.000 € ανά ατύχημα. Αν τυχόν προκαλέσουμε ατύχημα όπου οι ζημιές υπερβαίνουν τα ανωτέρω ποσά, τότε θα πρέπει να καλύψουμε από την τσέπη μας το επιπλέον ποσό.
Προαιρετικές καλύψεις: Όλες οι υπόλοιπες καλύψεις που προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, π.χ. κάλυψη κλοπής, φωτιάς, θραύσης κρυστάλλων κλπ., είναι προαιρετικές, δηλαδή αν και είναι πολύ χρήσιμες, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τις συμπεριλάβουμε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο μας. Είναι συχνό το φαινόμενο, όταν κάποιος καταναλωτής ζητήσει από τον Ασφαλιστικό του Πράκτορα ή από την Ασφαλιστική του Εταιρεία, να αφαιρεθεί κάποια κάλυψη από το συμβόλαιο (π.χ. ζημιές από καιρικά φαινόμενα) προκειμένου να μειώσει το κόστος, να του απαντάνε ότι αυτό δεν γίνεται διότι οι καλύψεις αυτές είναι μέρος του «πακέτου» και προσφέρονται όλες μαζί. Ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή η απάντηση είναι παραπλανητική και αποσκοπεί στο να διατηρήσει ψηλά τα έσοδα των εταιρειών. Όλες οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το συμβόλαιο στις επιθυμίες του καταναλωτή. Αν δείτε ότι επιμένουν στην άρνηση τους, καλό είναι να απευθύνεστε σε άλλη εταιρεία. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και σίγουρα μπορείτε να βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει.
Όροι και εξαιρέσεις: Οι περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες δίνουν στους πελάτες τους μόνο μια απλή βεβαίωση ασφάλισης, όπου αναφέρονται ονομαστικά οι καλύψεις καθώς και το γνωστό «σήμα» για να το τοποθετήσουμε στο όχημα μας. Οι καταναλωτές οφείλουν να ζητούν αντίγραφο των Γενικών και Ειδικών Όρων του Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου, έτσι ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι τους προσφέρει η κάθε κάλυψη. Π.χ. η κάλυψη για κακόβουλες φθορές μπορεί να συνοδεύεται από εξαίρεση για την περίπτωση που η ζημιά στο όχημα μας προκληθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή ταραχών. Έχοντας στα χέρια μας τους Όρους του Συμβολαίου γνωρίζουμε αν οι καλύψεις του Συμβολαίου μας παρέχουν πραγματικό όφελος, ή αν είναι γεμάτες εξαιρέσεις οπότε πληρώνουμε άδικα γι’ αυτές.
Ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα: Στην περίπτωση που κάποιο από τα εμπλεκόμενα οχήματα, δεν είναι ασφαλισμένο (είτε γιατί ο ιδιοκτήτης του αμέλησε να το ασφαλίσει είτε διότι έκλεισε η ασφαλιστική του εταιρεία), τότε το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, αναλαμβάνει το ρόλο να καλύψει τις ζημιές που τυχόν προκλήθηκαν από υπαιτιότητα του ανασφάλιστου οδηγού. Το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ καλύπτει μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με τις υποχρεωτικές καλύψεις (Αστική Ευθύνη για Υλικές Ζημιές και Σωματικές Βλάβες) και όχι ζημιές που σχετίζονται με τις προαιρετικές καλύψεις (π.χ. Κλοπή). Ο αναίτιος οδηγός δεν έχει να φοβάται κάτι αν εμπλακεί σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Θα καλέσει την Τροχαία για να καταγραφεί το συμβάν και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ για να κανονίσει την αποζημίωση του, όπως δηλαδή θα έκανε αν το άλλο όχημα ήταν ασφαλισμένο. Το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ θα καταβάλει αποζημίωση και στη συνέχεια θα στραφεί κατά του ανασφάλιστου οδηγού για να πάρει από αυτόν όποιο ποσό κατέβαλε ως αποζημίωση. Αν όμως το όχημα ήταν ασφαλισμένο σε Ασφαλιστική Εταιρεία που έκλεισε και δεν είχε περάσει 1 μήνας από την ημέρα που έκλεισε μέχρι την ημέρα του ατυχήματος, τότε το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ δεν δικαιούται να κυνηγήσει τον ανασφάλιστο οδηγό.
Ατύχημα με οδηγό που δεν έχει δίπλωμα ή είναι μεθυσμένος: Πολλοί οδηγοί θεωρούν ότι αν εμπλακούν σε ατύχημα όπου ο υπαίτιος οδηγός δεν έχει δίπλωμα ή είναι μεθυσμένος (ή είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών), τότε έχουν πρόβλημα και δεν θα αποζημιωθούν. Η άποψη αυτή 100% λανθασμένη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα καλέσουμε την Τροχαία, θα επιμείνουμε να γίνει αλκοτέστ και να καταγραφούν τα αποτελέσματα και θα βεβαιωθούμε ότι στο Δελτίο που θα συντάξει η Τροχαία αναφέρεται ότι ο άλλος οδηγός δεν έχει δίπλωμα. Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε με την Ασφαλιστική Εταιρεία του άλλου οδηγού, η οποία οφείλει να μας αποζημιώσει κανονικά. Κατόπιν βέβαια η Ασφαλιστική Εταιρεία που μας αποζημίωσε, θα στραφεί κατά του μεθυσμένου ή χωρίς δίπλωμα πελάτης της και θα διεκδικήσει από αυτόν όποιο ποσό μας κατέβαλε. Προσοχή: το γεγονός ότι κάποιος οδηγός δεν έχει δίπλωμα ή οδηγούσε μεθυσμένος δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι είναι υπεύθυνος για την πρόκληση του ατυχήματος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα Δικαστήρια θεώρησαν ότι από τις συνθήκες του ατυχήματος προέκυψε ότι η σύγκρουση προκλήθηκε από τον άλλο (δηλαδή από τον νηφάλιο ή με κανονικό δίπλωμα) οδηγό και η μέθη ή η έλλειψη διπλώματος δεν συνέβαλαν στην πρόκληση του ατυχήματος!
Τι κάνουμε αν εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα: Η μεγάλη διάδοση στη χρήση των τροχοφόρων οχημάτων, έχει οδηγήσει στο να είναι τα τροχαία ατυχήματα καθημερινό φαινόμενο. Αν εμπλακούμε σε ατύχημα, ασχέτως αν θεωρούμε ότι φταίμε ή όχι, οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αποφύγουμε ανώφελες αντιπαραθέσεις. Καλούμε αμέσως την Τροχαία, το ΕΚΑΒ αν υπάρχουν τραυματίες και τη Φροντίδα Ατυχήματος της Ασφαλιστικής μας Εταιρείας. Αποφεύγουμε να μετακινούμε τα οχήματα από την τελική τους θέση μετά τη σύγκρουση, εκτός αν δημιουργείται κίνδυνος για νέο ατύχημα. Αν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες κρατάμε τα στοιχεία τους και ζητάμε να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να έρθει η Τροχαία, για να τους καταγράψει και αυτή. Σημειωτέον ότι η Τροχαία, αν υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, συντάσσει ένα απλό Δελτίο Συμβάντος με ελάχιστες πληροφορίες. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε να καταγραφούν πρόσθετες χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως π.χ. οι πινακίδες σήμανσης, η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, η ύπαρξη παρανόμως παρκαρισμένων οχημάτων που περιορίζουν την ορατότητα ή εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία. Αν υπάρχουν τραυματισμοί, θα πρέπει να δηλωθούν άμεσα, ακόμη και αν είναι ελαφριοί. Σε ατυχήματα με τραυματισμούς, η Τροχαία συντάσσει μια πληρέστερη δικογραφία με σχεδιάγραμμα του τόπου του ατυχήματος, λαμβάνει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους και από τους μάρτυρες κλπ. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε και στο τι υπογράφουμε. Λαμβάνουμε αντίγραφα όλων των εγγράφων από την Τροχαία. Καλό είναι να συμβουλευόμαστε δικηγόρο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει στις περιπτώσεις που τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Τέλος, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε αν δούμε ότι η Ασφαλιστική Εταιρεία του υπαίτιου οδηγού αρνείται να μας αποζημιώσει. Η προσφυγή στα Δικαστήρια πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή, αλλά δυστυχώς κάποιες φορές είναι και η μόνη επιλογή για να αποζημιωθούμε.